Nošenje sa stresom u danima nakon potresa

Poštovani roditelji,

nedavni događaji su svakako izuzetno stresni te kod djece i odraslih imaju kapacitet uzrokovati izrazite reakcije na doživljeni stres ili psihičku traumu. Način na koji se prema djetetu ophodimo i s njime razgovaramo u razdoblju nakon traumatskog događaja ima mogućnost ublažavanja simptoma koje ono proživljava. Neke od tipičnih reakcija na stres i traumu nakon proživljenog potresa kod djece predškolske dobi su:

- plač koji je teško kontrolirati
- naglašen strah od odvajanja
- strah od samoće i mraka
- promjene u apetitu
- iritabilnost, razdražljivost
- pojava regresivnih ponašanja (npr. ponovno cuclanje prsta i sl.)
- osjetljivost na najmanje zvukove.

Navedeni simptomi su normalna reakcija djece na nenormalne događaje iz njihove okoline. Njihova pojava i trajanje od nekoliko tjedana nije neuobičejeno. Stručnu pomoć bi trebalo potražiti ukoliko ti simptomi opstaju i više od mjesec do mjesec i pol dana nakon traumatskog događaja ili svojim intenzitetom onemogućavaju dijete da funkcionira u svakodnevnom životu.

Neke od stvari koje biste mogli napraviti kako bi svojem djetetu predškolske dobi olakšali nošenje sa stresnim reakcijama:

- smanjite djetetovu izloženost medijskim izvještavanjima o potresu
- stvorite osjećaj sigurnosti (sigurni predmeti, poznate osobe, prisjećanje sretnih uspomena...)
- uvažite djetetove emocije i potičite razgovor o osjećajima
- budite tu za dijete i odgovorite mu na pitanja koje postavlja
- potičite dijete da svoje osjećaje, doživljaje i poznate informacije izrazi kroz igru ili crtanje

I možda najvažnije - potražite podršku za sebe jer način vašeg nošenja sa stresom izrazito utječe na to kako će se s tim nositi dijete.

Većina informacija ovdje je preuzeta iz brošure Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba "Djeca i obitelji prije, tijekom i nakon potresa". Ona sadrži još puno informacija i ideja za aktivnosti s djetetom a možete ju preuzeti na mrežnim stranicama Poliklinike ili na OVOJ POVEZNICI.

Ukoliko imate pitanja vezano za nošenje vašeg djeteta s posljedicama potresa, želite saznati više o ovdje napisanom ili, jednostavno, imate potrebu razgovarati i podijetiti svoje iskustvo, slobodno se javite stručnom timu vrtića osobno, telefonom (6545 905) ili mailom (vrtic-botinec@zagreb.hr).

Bojan Branisavljević, prof.psih.

© 2014 Vrtić Botinec. Sva prava pridržana.