Djeca, vrtić i rat u Ukrajini

Poštovani roditelji,

nedavni početak rata u Ukrajini u mnogim je obiteljima uzrokovao značajni porast tjeskobe, posebno u svjetlu iskustva rata koje kao društvo i pojedinci nosimo sa sobom, te ekonomske neizvjesnosti. Kako u takvom emocionalnom okružju osigurati primjerenu zaštitu i podršku svojem djetetu?

Organizacija Forum za slobodu odgoja pripremila je kratku publikaciju o tome kako razgovarati sa svojim djetetom o ratu u Ukrajini (publikaciju možete preuzeti OVDJE), a mi bismo izdvojili najvažnije smjernice za djecu predškolske dobi:

"- Izbjegavajte raspravu ili izlaganje djece vijestima. Koliko god je moguće, pričekajte dok djeca ne legnu u krevet da pogledate vijesti.
- Ako sumnjate da nešto znaju - na primjer, čujete ih kako govore o tome tijekom igre - možete ih pitati o tome i vidjeti je li to nešto što treba dodatno raspraviti.
- Važno je da vaša poruka cijelo vrijeme bude da ste vi kao obitelj sigurni.
- Koristite konkretne pojmove i poznate reference koje će vaše dijete razumjeti i pokušajte ne objašnjavati previše. Sve pojednostavite."

(izvor: Kako s djecom i mladima razgovarati o ratu u Ukrajini, Forum za slobodu odgoja, 2022.)

Osim toga, razumljivo je da postoji i povećana zabrinutost dijela roditelja oko sigurnosti djece tijekom boravka u dječjem vrtiću. U situacijama bilo kakve opasnosti, kao što je to bilo i od početka pandemije koronavirusa, dječji vrtić slijedi upute nadležnih tijela i o njima vas, kao roditelje, pravoremeno obavještava.

Ono što vi možete napraviti za sigurniji boravak djece u vrtiću jest:

- Provjerite s odgojiteljima točnost podataka o vašem radnom mjestu, redovnim kontaktima i kontaktima za hitne pozive te eventualne promjene odmah javite u vrtić.
- U Protokolu o ponašanju u slučaju potresa navedena su mjesta na kojima roditelji mogu doći po svoju djecu, što vrijedi za bilo koju situaciju evakuacije (npr. požar, poplave i sl.), pa bi bilo dobro da s njima budete upoznati.

I na kraju, želimo vas potaknuti da ovu tragediju zajednički iskoristimo kako bismo našoj djeci kroz razgovor i vlastiti primjer usadili vrijednosti mira, empatije prema stradalima i izbjeglima te solidarnosti u pomoći ljudima u neposrednom okruženju i drugdje u svijetu.

Ukoliko imate pitanja ili komentara, slobodno nam se obratite osobno, telefonom ili e-mailom.

© 2014 Vrtić Botinec. Sva prava pridržana.